Tips van GeenPaniek!

Onverklaarbare gaatjes in wasgoed.
Het kan natuurlijk komen omdat er iets scherps in de trommel zit of er zijn bramen ontstaan. In dat geval kunt u een afspraak maken. Het kan ook voor komen dat het vooral nieuwe kleding betreft. Doe in dat geval het volgende. Nieuwe kleding eerst 24 uur in een emmer koud water laten weken. Als deze via een container overzee vervoerd worden uit bijv. China, dan worden de containers met ontsmettingsmiddelen volgespoten voor ze dicht gaan. Dit gaat een chemische reactie aan met het wasmiddel.

Verleng de levensduur van wasmachines.
Een veel voorkomende klacht is dat de was muf ruikt na een wasbeurt. Dit wordt veroorzaakt door schimmels en zeepresten. De meeste wasautomaten kunnen het water tot 90 of 95 graden verwarmen. Door regelmatig (1 x per 3 weken) een “kookwas” te draaien, zullen er minder schimmels en vuilresten in de kuip achterblijven.  De eerste keer zou u zonder wasgoed een “kookwas” kunnen draaien met een kopje soda in de trommel. Hierdoor zullen een hoop schimmel en vuilresten verdwijnen. Essentiele onderdelen zoals waterafdichtingen blijven dan schoon en behouden de afdichtende eigenschap. Zodra de vuilresten tussen deze onderdelen komen gaat er water lekken naar onderdelen die hierdoor kapot kunnen gaan , zoals kogellagers en motoren.

De koelkast stinkt.
Een koelkast staat vol met levensmiddelen en het zou fijn zijn als deze ruimte schoon blijft, in ieder geval schoon ruikt. Om te zorgen dat de koelkast fris blijft zorg dan eerst dat u het volgende doet. Zorg dat plateau’s, glasplaten en bakken altijd vrij zijn van voedelresten. Ondanks dat het een koelkast is gaan deze resten toch rotten en zo komen er bacteriën en stank in de koelkast die er niet horen. Zorg dat deurrubbers altijd schoon zijn ook aan de binnenzijde hier gaat vaak schimmel tussen zitten (grijs/zwarte smurrie). Om de muffe lucht uit een koelkast te krijgen kunt u een schoteltje met azijn of spiritus in de koelkast zetten.